Menu


Gruppo Sportivo was eind jaren zeventig echte hype

Gruppo Sportive was echte hypeZondag 24 juli op Roosendaalse Blommenkindersfestival

De Haagse band Gruppo Sportivo had veel succes met de albums en met name de hits die ze uitbrachten. Nummers zoals Beep Beep Love, Hey Girl, Disco Really Made It en Tokyo werden klassiekers en zijn nog steeds veel te horen op de radio.


Populair

Eind jaren zeventig behaalde de band op de eerste golven van de new wave een enorme nationale populariteit. De band was een echte hype in Nederland en had ook succes in onder andere de UK, Duitsland en Spanje. Creatieve kracht en opvallende frontman, gitaar/zang, was Hans Vandenburg. De vaste formule van de band bestond uit popsongs, met veel aandacht voor relativering van personen en situaties, op het podium gebracht met humor en slapstick.

Break
Na het in 1993 uitgebrachte album Sing Sing ging de band op non-actief. Hans Vandenburg bleef actief met andere projecten. In 2000 kwam Gruppo Sportivo weer in, bijna, oorspronkelijke bezetting bij elkaar. In 2011 verscheen het Gruppo Sportivo-album The Secret of Success en vierde de band haar 35-jarig bestaan met een theatertour. Tegelijkertijd verscheen het boek Hans Vandenburg en het geheim van het succes van Erik Bindervoets en Robert-Jan Henkes, dat ook uitvoerig verhaalde over de geschiedenis van Gruppo Sportivo.

Afscheid
Na een afscheidsconcert op 28 december 2013 in poppodium Patronaat in Haarlem is de band er mee opgehouden. Hans Vandenburg bracht in juni 2015 het solo-album Dig It Yourself uit, een persoonlijke songcyclus die de levensloop van een relatie beschrijft. In een interview met Parool in het kader van Dig It Yourself vertelt Vandenburg dat Gruppo Sportivo anno 2015 een studio-only band is. Ondertussen treedt Vandenburg volop solo op met liedjes van Gruppo Sportivo, Dierenpark en zijn solo-albums. Hans Vandenburg staat op zondag 24 juli op het openluchttheater podium van het Roosendaalse Blommenkindersfestival.