Menu


Vestrock 2018 top 5 Jeroen Siep

Lydmor was voor Jeroen Siep de topact van Vestrock 2018Het opkomende festival van Zeeuws-Vlaanderen wordt ieder jaar in Hulst gehouden, in de afgelopen jaren werden er al namen als Limp Bizkit, White Lies en Biffy Clyro op de affiche gezet en ook nu is er weer een hoop om van te smullen. Ook is het zeer knap om in een week tijd goede vervangers te kunnen regelen voor maar liefst drie uitvallers. Er kwam er nog eentje extra bij tijdens het weekend, maar dat is niet meer of minder dan onmacht. Bij deze een top 5 van hoogtepunten van uw verslaggever.

1. Lydmor

Voor aanvang van het optreden van Lydmor staan er slecht een handjevol mensen te wachten met het specifieke doel om haar te aanschouwen. Vooral de regen laat in het begin mensen naar de tent toe stromen. Als ze eenmaal begint, slaat toch de nieuwsgierigheid toe, en wanneer ze klaar is staan er eveneens tot haar eigen verbazing minstens 3 a 4000 man in de tent. Naast de uitgebrachte singles Helium High, Money Towers en Killing Time komt ze ook met een Blur-cover van Girls and Boys en werk van haar nieuwste album. Ze is naar Azië geweest toen ze klaar was met alles en iedereen zonder de intentie om terug te komen. Nu is ze gelukkig weer terug met verse muziek en energie vol met woede, hoop, passie en bovenal geweldig goed in het uiten ervan op het podium. Intens, hartstochtelijk, puur, oprecht en simpelweg prachtig. En zoals haar naam ook betekent; een Godin van het geluid. En dat heeft ze hier bewezen.

2. My Baby

De hoofdact van de Zaterdag, indien Kraantje Pappie niet je ding is, wat heel begrijpelijk is als muziekliefhebber. Of het komt omdat ik te oud ben of sowieso van de jaren 60/70 houd. Wel weet ik dat overal waar de Nieuw-Zeelandse/Nederlandse band optreedt, jong en oud geniet en danst alsof er nooit eerder gedanst werd op een festival. Nummers als Seeing Red, Make A Hunderd en Uprising komen voorbij terwijl de zon langzaam onder begint te gaan. De oudere generatie voelt zich weer jeugdig, en de piepjonge jeugd kan zich straks gaan opmaken voor een artiest waar menig Vestrocker niet per se iets mee heeft. Eerlijke deal, lijkt me zo. En bovendien speelt de band ook op de aankomende editie van Popmonument in Bergen op Zoom.

3. Tom Odell

De grote klapper van dit jaar lijkt Tom Odell te moeten zijn, met zijn piano-liedjes gaat hij al sinds 2012 de wereld over. De 28-jarige folkzanger speelt nummers over zijn leven, over liefde, gooit er soms een covertje in en heeft het publiek in zijn broekzak. Dit jaar komt zijn derde soloplaat uit en ook nummers van dat album komen aan bod. Tegen het einde van de show verlaat hij zijn piano om het publiek van dichtbij te bekijken, te zingen alsof zijn leven er van af hangt en eveneens laat hij zien dat hij er met volle teugen van geniet. Ook het publiek laat zich meeslepen in het pianospel begeleid door een topband. Grootste hit ‘Another Love’ bewaart hij dit kerer voor het laatst, en is dan ook de kers op de taart van vanavond. Grote klasse is de afsluiter van de Vestrock-vrijdag.


3. Dr. Lektroluv

De groen gemaskerde man maakt wederom zijn opwachting op de festivals dit jaar, zijn rauwe techno verveelt na zoveel jaar nog steeds niemand. Eveneens is het knap dat de humor ervan afspat zonder dat er ooit een woord gezegd wordt. Een week ervoor is er nog een foto gemaakt van de voorbereiding van een show met een kapper die klaar staat een stuk van zijn haar te knippen, uiteraard hoort zijn haar bij zijn masker en is compleet van plastic. Zijn set zit vol met herkenbaarheden van The Subs, Soulwax en vele anderen op een bombastische techno-beat. Het publiek vindt het geweldig. Ook al is er veel publiek voor de zoveelste (identieke) show van Rowen Heze, in de Tent-Stage tegenover het hoofdpodium valt het meeste te beleven.

5. De Likt

Ook al staan ze in de ochtend, de Rotterdamse mannen van De Likt zijn energiek als altijd. Ze zijn al bekend met het publiek in Hulst en weten de sfeer zelfs zo vroeg op de dag te bepalen. Zijn er niet genoeg mensen vooraan? Dan laat ik me door een handjevol fans dragen als ik wil stagediven en crowdsurfen. Alert houdt zanger Jordy Dijkshoorn het publiek door zijn bandleden applaus te voeren, of het nou voor een keytar-solo is of gewoon om ze voor te stellen. ' Ja, dat bedoel ik' zal lang door blijven klinken uit de kelen van het Vestrock-publiek want het is ook gewoon lekker aanstekelijk. Gooi er nog een leuk gedichtje tegenaan en je hebt een puik optreden.

Vestrock flikt het opnieuw om een prima line-up neer te zetten en zet zichzelf daarmee op de nationale festivalradar. Unieke acts afgewisseld met bekendere namen uit de Nederlandse muziek scène. En daarnaast op Zondag nog een Vestrock Junior om ook voor de kinderen nog een mooie dag te organiseren.
Een festival om in de gaten te houden!

 

Over de auteur

Jeroen Siep

Jeroen Siep is zowel een muziekliefhebber als een woordkunstenaar in het dagelijks leven. Hij is een festivalganger met zoveel ervaring dat je hem gerust van lichtelijk snobisme mag beschuldigen. Kritiek op muziek zal er van zijn kant altijd blijven en hoge kwaliteit word dan ook erg gewaardeerd, want de juiste snaren raken is nu eenmaal een strijd. Zijn mening word niet altijd op prijs gesteld maar een gevoel beschrijven kan hij als geen ander. Een passie voor het geschreven woord en de kracht van het geluid gecombineerd tot één organisme!

Gerelateerde artikelen x
CD recensies
  • 25-04-2016-00-00
  • Door Jeroen Siep

Vestrock on tour: hoge kwaliteit acts wakkert festival gevoel aan

De vrijdagavond van Gebouw-T heeft twee prima rock-bands om je weekend mee te beginnen op het programma staan. De ene neigt naar de indie-rock en de...