Menu


Het is een nacht... pakt groots uit

Het is een nacht heeft een mooi eerbetoon in de voorstelling - FOTO Ursula van der LaanHet mag al bijna een traditie genoemd worden, de jaarlijkse muzikale theatervoorstelling van Stichting Stimulering Podiumkunsten / Invitéater om een artiest heen. Na een programma geïnspireerd op Doe Maar vorig jaar, speelt het collectief dit jaar Het is een nacht… , een dynamisch reisverhaal rondom Guus Meeuwis’ repertoire. West-Point keek 5 november alvast mee tijdens de generale repetitie. Wat direct opvalt, is de grotere omvang van de productie. Groter, naast zo’n beetje een dozijn nieuwe spelers, op een boel vlakken. Niet alleen zijn de decors technisch interessanter, ook het muzikale combo Impakt geeft net de touch die alleen livemuziek brengen kan. Misschien een nog groter teken dat deze projecten op de juiste weg zijn, is dat op wellicht een enkel kaartje na, inmiddels alle vier de voorstellingen al zijn uitverkocht.

Opeenstapeling
Terecht, overigens. Met de hits van Brabants meest bekende zanger als leidraad is ook deze voorstelling weer een vrolijke opeenstapeling van misverstanden, obstakels, emoties en subplots. Terwijl de hoofdlijn een steeds verder mislukkende reis naar het skioord Kleinzahl am Kirchstraße is, zorgen de diverse karakters en de groots uitpakkende choreografieën ervoor dat het publiek moeiteloos van ontroering naar een lachbui wordt meegesleurd.

Knipogen
Denk daarbij aan perikelen met gedetineerde exen, Oost-Europese femmes fatales, moeizaam ontluikende romances, drammende vriendinnen, vergeten annuleringsverzekeringen, geflipte Guus Meeuwis fans – en dan geflipt met een grootse G – en dat alles omlijnt door bewerkingen van onder andere Toen ik je zag, Brabant, Ik wil je, Geef mij nu je angst en natuurlijk het steeds terugkerende Het is een nacht, dat als thema telkens een moment van geluk onderstreept.

Het is een nacht laat Guus Meeuwis intens beleven... FOTO Ursula van der LaanDe solo’s zijn met name indrukwekkend, en ook de gedoseerde dynamiek op het podium maken de voorstelling een echte beleving, ondanks dat de dialogen af en toe wat onnatuurlijk zwaar zijn. Kundig wordt er ook gespeeld met knipogen naar de realiteit. Die kan soms bitter zijn, getuigt het verlies van medespeler Bart Lambregts en zijn vriendin door de crash van vlucht MH17. Passend wordt zijn overlijden in de voorstelling verweven, wat het geheel nog meer lading geeft.

Intens
De manier waarop alle kleine lijntjes uiteindelijk in een grote apotheose samenkomen, gepaard met sterke arrangementen en tekstbewerkingen, geven Het is een nacht… een stevig karakter. Balancerend tussen tragikomedie en komedie zoeken en vinden de spelers – amateurs, nota bene, hoewel nauwelijks te zien – een kracht die verwachting te boven gaat. De zo ontstane context maken dat Guus Meeuwis nimmer zo intens beleefd is, en dat is, bovenop de voorstelling zelf al, een prestatie om trots op te zijn.

 

Gerelateerde artikelen x
Nieuws
  • 09-02-2017-00-00
  • Door West-Point

De inschrijving is begonnen voor de Doe Maar Vet bandwedstrijd

Doe Maar Vet, de vetste bandwedstrijd van Noord-Brabant, komt er weer aan! Sinds begin november kunnen bands zich weer inschrijven voor de...

Nieuws
  • 09-03-2016-00-00
  • Door West-Point

Toe Maar doet Doe Maar Tribute Band in Gebouw-T

Vrijdag 11 maart komt de Doe Maar Tribute band, Toe Maar, in Gebouw-T om het 35-jarig bestaan van het baanbrekende album ‘Skunk’ te vieren. SkunkToe...