Menu


Margriet Sjoerdsma 13 oktober in Markiezenhof: “Muziek biedt mij troost”

Margriet Sjoerdsma doet Het Markiezenhof aanZangeres en liedjesschrijver Margriet Sjoerdsma staat voor een aantal nieuwe uitdagingen. Er komt een tournee aan en vervolgens gaat ze een nieuw album opnemen met een nieuwe band. Ze zegt: “Ik kijk heel erg uit naar de tournee, eindelijk gaan we weer met eigen en vooral nieuw materiaal de planken op. We spelen op 20 podia, kriskras door Nederland. Onder meer in De Doelen in Rotterdam, de Paradox in Tilburg en Lux Nijmegen. De première is op vrijdag 23 september in Hendrik-Ido-Ambacht. En met louter topmuzikanten: Michelle Courtens (cello, zang), Cord Heineking (contrabas, bas, zang), Arie Storm (akoestische gitaar, elektrische gitaar, zang) en Willem van der Krabben (drums, percussie, zang). Deze tournee is de opmaat voor een nieuw album”.

Wat zijn je ambities met die nieuwe plaat?
Margriet: “Ik wil een echt goede plaat maken, met prachtige melodieën en rake teksten. Eentje die van het begin tot het eind klopt. Vorig jaar heb ik drie maanden in mijn eentje in Noorwegen doorgebracht om liedjes te schrijven. Het Scandinavische landschap en de bijbehorende muziekscène hebben mij enorm geïnspireerd. Tijdens het schrijfproces voor de nummers schaaf ik net zo lang totdat er uiteindelijk circa 12 goede nummers over zijn. Ik daag mezelf nu voortdurend uit om meer als instrumentalist voor de dag te komen. De productie van de plaat komt in handen van Tobias Fröberg, de producer van Ane Brun, daar ben ik heel blij mee. We gaan in januari 2017 de studio in”.

Hoe zorg je ervoor dat de oudere nummers geloofwaardig blijven klinken?
Margriet: “Het gaat mij nu helemaal om wat ik te zeggen heb op het podium, ook met de oudere nummers. Daarom ben ik die met een regisseuse aan het herontdekken.. Want ik verander en mijn muziek verandert met me mee”.

Je kiest straks ook voor een nieuwe naam.
Margriet: “Ja, tot januari 2017 opereer ik nog onder mijn eigen naam. Daarna ga ik met de band verder onder de naam Odelien (spreek uit: Odieliejun)”. Zo heet het huisje waar ik in Noorwegen verbleef. Als voorschot op die nieuwe naam gaat de tournee ‘Songs from Odelien’ heten”.

Je speelt zelf piano, gitaar en ukelele. Durf je ook de viool weer op te pakken?
Margriet: “Ja, daar is het allemaal mee begonnen. Vanaf mijn zesde had ik les en ik speelde later in orkestjes in Kerkrade, waar ik vandaan kom. Op mijn veertiende koos ik voor zangles, dat beviel me beter”.

Ergens halverwege het interview somt ze een aantal muzikanten op waar ze zelf graag naar luistert: Miles Davis, Damien Rice, Beethoven, Wilco. Totaal verschillend, maar toch ziet zangeres en liedjesschrijver Margriet Sjoerdsma een overeenkomst: “Zij geven mij troost”.

Wanneer kwam de jazz op de pad?
Margriet: “Ik hoorde zangeres Ella Fitzgerald een scatsolo doen en ik dacht direct: dat ga ik leren. Na de vooropleiding jazz op het conservatorium in Maastricht koos ik voor de opleiding pop en jazz bij Codarts in Rotterdam”.

Voel je je meer pop- of jazzmuzikant?
Margriet: “Ik weet het eigenlijk niet, de muziek die ik maak, hangt er tussenin”.

Muziek maken is levensdingen oplossen, zegt Margriet, loskomen van de dagelijkse beslommeringen, in een flow komen. Ze wil dat ze in het moment zit en dat het haar overkomt. Ze nipt aan een witte wijn. Af en toe struikelt ze over haar gedachtes. Van enthousiasme. Als hoogtepunten van haar muzikale loopbaan tot nu toe noemt ze haar optredens op het North Sea Jazz Festival, in het Concertgebouw en op televisie bij het VPRO-programma Vrije Geluiden. Maar ook op haar eerbetoon aan Eva Cassidy kijkt Margriet met veel plezier terug.

Waarom een tribute aan Eva Cassidy?
Margriet: “Toen ik van haar ‘Fields of gold’ hoorde, ik was 17 of 18, moest ik huilen. Haar muziek komt keihard binnen, omdat het zo puur is, zonder ruis, zo echt. Eva Cassidy dacht vanuit de tekst, een woord. Dat wil ik ook. Ze was en is een enorme inspiratiebron voor me. Met de band , onder wie Eva’s broer Dan Cassidy, toerden we langs 80 zalen in Nederland. Heel gaaf”.

En dan dit najaar 20 optredens met eigen nummers en een nieuwe band.
Margriet: “Ik kijk er erg naar uit”.

Meer informatie en het speelschema op www.margrietsjoerdsma.com, tickets www.demaagd.nl 

 

Gerelateerde artikelen x
Nieuws
  • 28-03-2017-00-00
  • Door West-Point

Iedere West-Brabander zou The Wiz moeten zien

31 maart tot en met 9 april De Maagd Bergen op Zoom Na het grote succes van ‘Petticoat’ en ‘Ciske de Rat’ brengt de Bergen op Zoomse Stichting BOV de...

Nieuws
  • 12-03-2017-00-00
  • Door West-Point

Ruth Jacott is terug, en hoe!

De Maagd Bergen op Zoom 22 maart De theaterdiva kan niet wachten om, samen met haar live-band, haar publiek te trakteren op haar nieuwe theatershow. Met...

Nieuws
  • 30-10-2016-00-00
  • Door West-Point

Legendarische 'The Fureys' in Bergen op Zoom

Vrijdag 4 november De MaagdThe Fureys is één van de oudste en bekendste uit Ierland. The Fureys begonnen 38 jaar geleden (zo lang geleden…) samen...

Nieuws
  • 18-10-2016-00-00
  • Door West-Point

De magie van Adele in Bergen op Zoom!

Het is bijna onmogelijk om een show van de 'echte' Adele bij te wonen. Haar shows zijn binnen enkele minuten uitverkocht en een kaartje is niet...

Nieuws
  • 07-04-2016-00-00
  • Door West-Point

'Naspeel' bands steeds populairder

De muziek uit de jaren zestig, zeventig en tachtig is bij een groot publiek populairder dan ooit. En ja, als de originele band niet meer bestaat...