Menu


Lamy Lame: ''Het is interessanter om gewoon jezelf te zijn''

Etten-Leurs multitalent verbindt poëzie, rap, hip-hop en haakwerk op Stoel

Lamy LameHet is een zonovergoten donderdagmiddag in juni. Na een verzengend heet pinksterweekend dat zijn hoogtepunt bereikte tijdens talloze fikse onweersbuien is het stabiele, Hollandse lenteweer teruggekeerd. Ik heb afgesproken met dichteres/rapster/haakster Emy Smeekens die als Lamy Lame onlangs haar debuutalbum uitbracht bij Frietboerism, het onafhankelijke label van haar vriend en beatmaker Thijs van den Bosch alias Frietboer. Een album dat moeiteloos laveert tussen performance poëzie, hip-hop, indie en gabber. Drie jaar geleden liet ze al eens van zich horen in de vorm van de ep Kruk, die ze naar eigen zeggen vooral voor de grap opnam. Het werd pas serieus in 2013 toen ze meedeed met het Free flow festival in Breda waar ze ontdekte dat ze al haar creatieve uitingen kon samenbrengen. “Toen wist ik: dit is wat ik wil doen”, aldus Emy. We ontmoeten elkaar in het Oderkerkpark, een rustige strook groen in hartje Etten-Leur. Tijdens een diepte-interview in het gras praten we – onder het genot van groene thee en bastognekoeken – over haar album, haar drijfveren en het feit dat we allemaal wat meer onszelf mogen zijn (foto: Scherpediepte).

Het hoeft niet altijd leuk te zijn
Hoewel op Lamy Lame’s eclectische album meerdere disciplines worden verenigd vormen haar teksten de basis: “Ik schrijf al zo’n beetje m’n hele leven. Altijd met de hand, gewoon in een schrift. Ik heb thuis stapels van die schriften liggen. Ik ga ook nooit zonder schrift van huis want alles kan me inspireren. Ik put uit de dagelijkse dingen. Mijn eigen leven, mijn verleden, alles om me heen. Daarom heb ik er lang over nagedacht of ik mijn werk openbaar moest maken. Natuurlijk ben ik me bewust van de persoonlijke lading, maar nu het op een album staat sta ik er helemaal achter. Ik denk juist dat mensen er behoefte aan hebben dat iemand de dingen vanuit zichzelf vertelt en ook af en toe zegt: ik weet het niet. Het is ook interessant om te zien welke processen een persoon doormaakt, ik denk dat mensen daar graag naar kijken of in mijn geval luisteren. Te vaak moet alles ‘leuk’ zijn en zie je slechts een bepaald beeld van een persoon. Er zit altijd meer achter. Het is interessanter om gewoon jezelf te zijn. Met alle mooie en minder mooie kanten.”

Veel spelen en puzzelen
“Als ik schrijf komt het vaak voor dat ik flarden opschrijf. Ideeën, gevoelens, dingen die ik op straat opmerk. Als ik dan thuiskom – ik ben een echte huismus wat dat betreft – werk ik al die flarden uit tot een geheel. Ik probeer woorden in een ander daglicht te zetten, te combineren met andere woorden of ze juist op te breken in kleinere woorden. Zo puzzel ik de dingen bij elkaar. Schrijven is ook herschrijven. Een spel met puzzelstukjes die soms perfect samenvallen en soms nog wat bijgeschaafd moeten worden. Ik houd heel erg van het Nederlands, van de klanken, de mooie woorden. Het Nederlands geeft mij ook de ruimte om associatief te werk te gaan.” Stoel bevat naast de bijzondere, oprechte, soms zelfs confronterende teksten natuurlijk ook heel veel muziek. Lamy Lame vertelt: “Het was de bedoeling om een rijk album te maken. We hebben daarom verschillende muziekstijlen en -vormen gekozen op basis van de tekst. Maar soms hoorde ik een vette beat en bedacht daar een tekst op. Het was veel experimenteren, zolang er maar ruimte overbleef voor de poëzie. De variatie op mijn album past bij mij, ik ben zelf namelijk ook niet eenzijdig.”

Kruk. Stoel. Bank.
Over de nabije en wat verdere toekomst is Lamy Lame helder: “Na Kruk kwam Stoel, na Stoel komt Bank. Ik heb de smaak te pakken en wil mijn ontwikkeling graag delen met een breder publiek. Er liggen nog veel meer teksten op de planken en we hebben ook al wat tracks af die niet op mijn debuut zijn beland. In de eerste twee dagen is mijn album al een keer of honderd gedownload, daar ben ik erg trots op. Ik heb ook een gelimiteerd aantal cassettebandjes gemaakt met mijn ep en mijn album erop. Compleet met een zelfgehaakt hoesje. Die gaan we verkopen of weggeven. Waarschijnlijk het tweede”, lacht Emy. Do-it-yourself en free for all, niet geheel toevallig ook twee kernwaarden van Frietboerism. “Veel kunst is tegenwoordig vooral marketing, gericht op een perfect eindproduct. Dat haalt alle creativiteit eruit. Op Stoel laat ik juist mijn ontwikkeling zien, het proces in al zijn facetten. Dat werkt heel erg bevrijdend.”

Stoel, het debuutalbum van Lamy Lame, is gratis te downloaden via labelwebsite frietboerism.nl. Kijk voor meer info over Lamy Lame op lamylame.nl.

 

Gerelateerde artikelen x
Nieuws
  • 27-06-2017-00-00
  • Door West-Point

Borrelen Op De Maet Van presenteert singer/songwriters Kiki Mettler en Anne Nederhoed

Op zondag 2 juli 2017 komen singer/songwriters Kiki Mettler en Anne Nederhoed langs bij Borrelen Op De Maet Van, om het publiek te trakteren op hun...

Nieuws
  • 05-04-2016-00-00
  • Door West-Point

Nieuwe organisatie voor muziektherapie zoekt (materiaal)sponsoren

Soms kan het vreemd lopen. Muzikant en initiatiefnemer Jan Smagge uit Bergen op Zoom verdiept zich al langere tijd in de effecten van muziektherapie op de...

Nieuws
  • 29-03-2016-00-00
  • Door West-Point

Tom Neven komt 22 mei met debuut album

Tom Neven kennen de meeste West-Brabantse muziekliefhebbers natuurlijk van 'zijn' band Lost Lions of India, maar de laatste tijd is de frontman ook...