Menu


5150: ''Vijf man of duizend man, als ze maar uit plaat gaan''

Van Halen tributeband 5150 brengt onvervalste rock naar PlaatPop Bergen op Zoom

5150Op zondag 22 juni aanstaande is evenemententerrein De Boulevard het toneel van de eerste editie van PlaatPop. Deze nieuwkomer onder de zomerfestivals pakt flink uit met een tweedaags programma vol niet mis te verstane namen zoals Racoon, Handsome Poets en Gers Pardoel. Naast deze gevestigde, nationaal bekende namen is er ook ruimte voor regionaal talent. Zo zullen onder meer Flat Out en Frontaal hun muzikale kunsten vertonen tijdens het festival. Ook de illustere rockband 5150 maakt zijn opwachting. Deze Van Halen tributeband werd zo’n anderhalf jaar geleden opgericht en probeert de sound van de eerste Van Halen-platen zo goed mogelijk te benaderen. West-Point sprak met gitarist Conrad Hultermans (foto: links) over het hoe, het waarom en natuurlijk het optreden op PlaatPop.

De schwung van Eddie

Wanneer ik Conrad vraag waarom hij met zijn band juist Van Halen covert en niet een van de vele andere, vergelijkbare classic rockbands hoeft hij niet lang na te denken: “Ik ben echt opgegroeid met Van Halen. Eddie van Halen was en is voor mij een absolute gitaarheld. Die man heeft zoveel feel en schwung in zijn spel zitten! Toen ik besloot gitaar te gaan spelen probeerde ik natuurlijk alles van Van Halen in te studeren. Dat was een erg goede leerschool. Zijn geluid is gewoon heel erg bijzonder, hij heeft – vooral in de jaren zeventig en tachtig – dingen gedaan die tot op de dag van vandaag niet te evenaren zijn. Ook voor de gitaarwereld heeft hij veel betekend. Hij staat wat mij betreft in hetzelfde lijstje als Jimi Hendrix en Jimmy Page.”

Het oudere werk

“Met 5150 hebben we er bewust voor gekozen om vooral werk van de eerste zes Van Halen platen te spelen. Dit zijn de albums uit de jaren zeventig en tachtig waarop David Lee Roth nog als leadzanger te horen is. Wat mij betreft de beste platen omdat de muziek en vooral de vocalen unieker en minder commercieel zijn dan op het latere werk. Onze zanger Stan heeft een geweldige strot en kan de songs met een enorme power en overtuigingskracht brengen.” Muzikaal gezien pakt 5150 het iets anders aan dan Van Halen. De tributeband heeft namelijk twee gitaristen. Conrad legt uit: “Sebas, onze andere gitarist, en ik vullen elkaar heel erg goed aan. Waar Eddie van Halen het in z’n eentje op moest knappen kunnen wij elkaar lekker uitdagen en opzwepen. Bovendien proberen we ook een echte show neer te zetten, net zoals Van Halen dat deed. Veel interactie met het publiek dus, dat hoort namelijk bij de Amerikaanse rock van de zeventiger en tachtiger jaren. In principe proberen we een er altijd een feestje van te maken. Lekker gek doen en veel plezier maken. Dat pakt het publiek eigenlijk altijd goed op.”

Stevig tussendoortje

“Voor PlaatPop hebben we een speciale, krachtige set voorbereid. Normaal gezien spelen we zo’n twee uur, maar op PlaatPop hebben we slechts één uur. Daarom moeten we extra hard knallen. We zijn volgens mij de hardste band van het festival. Dat vormt een mooi tegenwicht met de wat rustigere acts. Ik denk dat mensen ons zullen zien als een stevig tussendoortje, een leuke afwisseling. Dat contrast is voor ons ook leuk. Het gaat een mooi feestje worden, of we nu voor vijf man of voor duizend man staan. Als ze maar uit hun plaat gaan!

5150 staat op zondag 22 juni aanstaande op het PlaatPop festival in Bergen op Zoom. Kijk voor meer info over de band op vanhalentribute5150.nl Zie voor info en tickets plaatpop.nl.