Menu


Drummer Uriah Heep: “Als de kriebels weggaan, dan stop ik ermee”

Rusell Gilbrook stopt met de band, als de kriebels verdwijnenUriah Heep doet tijdens hun Nederlandse tour op twee mei Bergen op Zoom aan. Waar veel mensen direct enthousiast zijn over het optreden, is het voor andere een verrassing dat de groep nog steeds tourt. Wat houdt ze al ruim veertig jaar staande?

Kerslake
Drummer Russel Gilbrook vertelt er maar al te graag over. Hij kwam pas in 2007 bij de band, toen Lee Kerslake door gezondheidsredenen de groep moest verlaten. Daarvoor speelde Gilbrook veel studiowerk, masterclasses en clinics. In die hoedanigheid kwam hij voor het eerst persoonlijk in contact met bassist Trevor Bolder in een drumwinkel in diens woonplaats Hall.

“Trevor was goede vrienden met de eigenaren van de winkel en de enkele keren dat hij niet op tour was, kwam hij om mijn drumclinics te zien. Hij vond het geweldig!” Na een van de clinics werd Gilbrook uitgenodigd bij Trevor thuis. “We konden het goed met elkaar vinden.” Toch had de persoonlijke band geen invloed op zijn komst in de groep. “Het was pas zes of zeven jaar later toen de beslissing genomen werd een andere drummer te zoeken. “

Auditie
Dat was het moment waarop bleek dat de bassist Gilbrook niet vergeten was. Een telefoontje volgde en daarna kon hij aan de slag, om zich te bewijzen wel te verstaan. “Het was een hele eer om gevraagd te worden door Trevor, maar ik moest ook nog 240 drummers verslaan om het te worden.” Zo’n dertig van hen werden uiteindelijk geselecteerd voor een auditie in London. “Ik was erg zeker van mijn eigen vaardigheden, maar er zijn zoveel geweldige drummers. Je weet gewoon nooit hoe de band je ervaart en wat ze van je verlangen.”

Copycat
Tijdens de auditie koos de drummer ervoor om dicht bij zichzelf te blijven. “Ik wilde honderd procent mezelf zijn en bewust geen copycat van Lee, in wat voor vorm dan ook. Gelukkig pakte dat goed uit, want ze zagen wat ik kon en wat mijn kracht was. Dat was exact wat ze zochten.”
Het resultaat weten we, want de afgelopen zes jaar doet de formatie met Gilbrook met regelmaat podia en festivals aan. Om de lat hoog te leggen en te blijven leggen, stelt hij zichzelf continue voor een uitdaging: “Wat als ik de originele drummer van Uriah heep was en hoe zou ik het dan gespeeld hebben?”

Uriah Heep staat op 3 mei in Gebouw-TGrenzen
De grenzen worden überhaupt nog steeds verlegd. Dat komt ook naar voren in de plannen voor een nieuw album. “Op het volgende album willen we iets meer vooruitstrevend zijn. Omdat we goede muzikanten zijn, is het goed om niet alleen goede liedjes met catchy deuntjes te maken, die men als Uriah Heep herkent. Het streven is wat meer muzikaliteit in het album en de nummers.”

Noodzaak
Daarmee is niet gezegd dat de band amuzikaal is, maar men wil het net dat beetje extra geven. “Soms maak je een nummer dat simpelweg een refrein heeft, een tussenstukje en einde. Terwijl je soms een nummer maakt, waarbij je de noodzaak voelt een meer instrumentaal gedeelte in de song toe te voegen.”

Airplay
Het ‘simpel opgebouwde nummer’ heeft volgens GIlbrook alles te maken met airplay en dat krijgen bij de radiozenders is enorm lastig. De focus ligt dan ook vooral op het maken van goede muziek. “Wij willen demonstreren dat je best een nummer van zes of zeven minuten mag maken, met  instrumentale gedeeltes in de melodie of een uitgebreide solo, als je daar behoefte aan hebt. We willen meer expressief zijn als we schrijven en geen rekening houden met al het ‘gedoe’ om maar airplay te krijgen.”

In een notendop wordt het album door Gillbrook als volgt beschreven: “Een beetje meer prog terug in Uriah Heep, zonder het te doen, omdat we het doen.  We willen het maken hoe we het voelen, zonder enige beperking.” Daaronder valt dus ook geen deadline? “Yep,” is het alleszeggende antwoord.

Het idee is later dit jaar de studio in te gaan, al was eerst januari en februari daarvoor ingedeeld. Dat liep anders door een hectische tourperiode. “We hebben in een korte tijd in vijfentwintig landen gespeeld en hadden simpelweg de tijd niet om er ook maar over na te denken. Je bent al uitgeput genoeg van dag en nacht dertig uur in de tourbus zitten.”

Itchy Fingers
Het moge duidelijk zijn dat de band eerst genoeg materiaal wil hebben, voor ze op gaan nemen.
Wie denkt dat de leden van Uriah Heep door het reizen het soms beu zijn, heeft het mis. Gillbrook is trots op Uriah Heep en als hij een paar weken niet gespeeld heeft, bijvoorbeeld op het moment van het interview, wil hij het liefst weer op tour. “Twee weken nadat we thuis waren, ging het alweer kriebelen” , lacht Gillbrook. “We zijn het zo gewend om op reis te zijn, dat thuis zitten en niets doen gewoon raar voor ons aanvoelt.” Dat levert een gevoel van ‘Itchy fingers’ op.

En zo komt het dat de band nog lang niet aan opgeven denkt. Maar wat motiveert hen dan precies om door te gaan? “Je moet dat vuur in je hebben. Dat blijft branden en dat houd je gaande. En natuurlijk het enthousiasme, de kick van optreden voor mensen. Hun glimlach zien op de gezichten, omdat ze zoveel van je muziek genieten. Dat houdt het vuurtje gaande. Bij sommige muzikanten dooft dat soms en dan gaan ze met pensioen of stoppen ze met touren.”

“Als mijn kriebels weggaan, dan stop ik ermee. Dat is onderdeel van optreden met zoveel passie. Het is hetzelfde als bij iedereen, waardoor ze het met honderd procent inzet kunnen doen. Ik zou het dan ook niet als een baan kunnen doen, terwijl het wel mijn baan is. Ik behandel het alleen simpelweg niet zo. Ik voel me gelukkig en bevoorrecht dat ik zo’n prachtig instrument, in een zo’n geweldig band mag spelen, voor zoveel mensen. Dat gaat nooit vervelen, het is een geweldig baan!” Meer info www.gebouw-t.nl

 

Over de auteur

Robby van der Zande

Robby van der Zande Google Plus

Robby van der Zande is verantwoordelijk voor de West-Point website én de vrijwilligers. Hij schrijft en fotografeert daarnaast regelmatig. 

Check Robby ook op de volgende sociale netwerken:

facebook  linkedin  twitter

Gerelateerde artikelen x
Nieuws
  • 08-07-2017-00-00
  • Door West-Point

Zomerconcerten in Gebouw-T

Elke donderdagavond vanaf 13 juli tot en met 24 augustusHet is inmiddels traditie. Na afloop van het Palm Parkies concert op het Wilhelminaveld...

Nieuws
  • 18-05-2017-00-00
  • Door West-Point

Spinvis met zijn nieuwe tour in Gebouw-t

Dit najaar maakt Spinvis een rondgang langs de mooiste clubs van Nederland. Na een start in Carré Amsterdam doet hij op zaterdag 25 november...

Nieuws
  • 11-05-2017-00-00
  • Door West-Point

The Doors herleven met The Doors Alive in Gebouw-T

Het is inmiddels al weer 46 jaar geleden dat de legendarische zanger van The Doors, Jim Morrison, in Parijs overleed. The Doors schreven...

Nieuws
  • 09-05-2017-00-00
  • Door West-Point

Dr. Lektroluv speelt elektro klassiekers in Gebouw-T

De Belgische DJ Dr. Lektroluv, ook wel the man with the green mask genoemd, komt 19 mei naar aanleiding van het uitkomen van zijn nieuwe...

Nieuws
  • 03-04-2017-00-00
  • Door West-Point

Gebouw-T brengt een ode aan The Cure en Editors

The Cure en Editors zijn grote bands die normaliter alleen op grote festivals of in stadions te zien zijn. Gelukkig brengen tribute bands The...